Το MS Magellan, το οποίο ανήκει στην ελληνική εταιρεία Global Cruise Lines Ltd, παραβίασε τη νομοθεσία για τα όρια εκπομπών θείου στα καύσιμα, καθώς έπλεε στην θάλασσα ανάμεσα στα ιστορικά φιόρδ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η Νορβηγική Ναυτική Αρχή την Την 1η Μαρτίου, τέθηκαν σε ισχύ νέες περιβαλλοντικές απαιτήσεις για τις εκπομπές και τις απορρίψεις στα φιορδ Nærøyfjord, Aurlandsfjord, Geirangerfjord, Sunnylvsfjord και Tafjord.

Στις 16 Απριλίου, η NMA έλαβε ενημέρωση σχετικά με την εκπομπή καπνού από το νηολογημένο στις Μπαχάμες κρουαζιερόπλοιο Magellan, το οποίο βρισκόταν στο Flåm. Ακολούθησε επιθεώρηση επί του σκάφους όταν το πλοίο έφτασε στο Geiranger την επόμενη μέρα. Οι επιθεωρητές της NMA μέτρησαν την περιεκτικότητα σε θείο του καυσίμου του πλοίου σε 0,17%. Στα φιορδ της παγκόσμιας κληρονομιάς, η μέγιστη επιτρεπόμενη περιεκτικότητα σε θείο είναι 0,10%.

Συνεπώς επιβλήθηκε πρόστιμο 700.000 ΝΟΚ καθώς το πλοίο έπλεε για αρκετά μεγάλη απόσταση σε περιοχή με περιορισμένο όριο εκπομπής ρύπων. Επιπλέον, την υφιστάμενη κατάσταση πυροδότησε το γεγονός ότι όχι μόνο παραβιάστηκαν οι νέοι κανόνες αλλά και περιοχή με τα φιόρδ της παγκόσμιας κληρονομιάς.

Το γεγονός αυτό συνεπάγεται ότι στην εταιρεία επιβλήθηκε πρόστιμο σε ιστορικό υψηλό επίπεδο.

MS MAGELLAN: Η τεκμηρίωση δείχνει ότι το πλοίο έχει εισέλθει σε δύο φιόρδ της παγκόσμιας κληρονομιάς με τιμές θείου πολύ πέρα από τις νόμιμες οριακές τιμές.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Sjøfartsdirektoratet