Ερευνητές από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Chalmers της Σουηδίας σχεδίασαν ένα ενεργειακό σύστημα που αποθηκεύει την ηλιακή ενέργεια σε υγρή μορφή για έως και 18 χρόνια, αποκαλύπτει μια δήλωση τύπου.

Με τη βοήθεια επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο Jiao Tong της Σαγκάης της Κίνας, η ομάδα Chalmersδοκίμασε τη συσκευή της, που ονομάζεταιMolecular Solar Thermal System (MOST), συνδέοντάς την με μια θερμοηλεκτρική γεννήτρια, αποδεικνύοντας ότι μπορεί να παράγει ηλεκτρική ενέργεια κατά παραγγελία.

Η ομάδα Chalmers εργάζεται πάνω στην τεχνολογία της για περισσότερο από μια δεκαετία και πιστεύει ότι μπορεί σύντομα να είναι μια βιώσιμη επιλογή για τη φόρτιση ηλεκτρονικών συσκευών χαμηλής κατανάλωσης.

Το σύστημα σχεδιάστηκε χρησιμοποιώντας ειδικά ανεπτυγμένα μόρια άνθρακα, υδρογόνου και αζώτου. Όταν αυτά χτυπηθούν από το ηλιακό φως, τα άτομα μέσα στα μόρια αναδιατάσσονται, μετατρέποντάς τα σε ένα πλούσιο σε ενέργεια ισομερές που αποθηκεύεται σε υγρή μορφή. Είναι εντυπωσιακό ότι οι ερευνητές λένε ότι το σύστημά τους αποθηκεύει ενέργεια σε αυτή την υγρή μορφή για έως και 18 χρόνια. Στη συνέχεια απελευθερώνεται χρησιμοποιώντας έναν ειδικό καταλύτη που επιστρέφει τα μόρια στο αρχικό τους σχήμα, απελευθερώνοντας την αποθηκευμένη ενέργεια ως θερμότητα.

Ένα κλειστό σύστημα που δεν παράγει εκπομπές άνθρακα

Οι ερευνητές του Chalmers συνεργάστηκαν με επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Σαγκάης Jiao Tong της Κίνας, οι οποίοι έφεραν στο τραπέζι μια θερμοηλεκτρική γεννήτρια. Αυτό τους επέτρεψε να παράγουν μικρή ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας, αν και οι συνεργάτες πιστεύουν ότι αυτό θα μπορούσε να βελτιωθεί από μελλοντικά μοντέλα.

«Η γεννήτρια είναι ένα εξαιρετικά λεπτό τσιπ που θα μπορούσε να ενσωματωθεί σε ηλεκτρονικά όπως ακουστικά, έξυπνα ρολόγια και τηλέφωνα», δήλωσε ο ερευνητής Zhihang Wang από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Chalmers. ‘Μέχρι στιγμής, έχουμε παράγει μόνο μικρές ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά τα νέα αποτελέσματα δείχνουν ότι η ιδέα λειτουργεί πραγματικά. Φαίνεται πολλά υποσχόμενη.’

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας Kasper Moth-Poulsen, καθηγητή στο Τμήμα Χημείας και Χημικής Μηχανικής στο Chalmers, το σύστημα MOST ‘σημαίνει ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την ηλιακή ενέργεια για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ανεξάρτητα από τον καιρό, την ώρα της ημέρας, την εποχή ή τη γεωγραφική θέση. είναι ένα κλειστό σύστημα που μπορεί να λειτουργεί χωρίς να προκαλεί εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα».

Η απόδειξη της τρέχουσας απόδοσης της ιδέας βρίσκεται σε σχετικά μικρό0,1 nW, αν και οι ερευνητές λένε ότι το σύστημά τους θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση του προβλήματος της διαλείπουσας ηλιακής ενέργειας αποθηκεύοντας ενέργεια για μήνες και χρησιμοποιώντας την ακριβώς όταν χρειάζεται. Ένα έτοιμο μοντέλο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την τροφοδοσία μικρών ηλεκτρονικών συσκευών. Στη συνέχεια, η ομάδα Chalmers στοχεύει να βελτιώσει την απόδοση του συστήματός τους και επίσης εργάζεται για την κατασκευή μιας οικονομικής εμπορικής έκδοσης του συστήματός τους που θα μπορούσε ενδεχομένως να χρησιμοποιηθεί σε σπίτια.