Φανταστικές εικόνες από το πρώτο Παγκοσμίως πλωτό-ορεινό Ηλιακό Πάρκο.
Αυτή η δεξαμενή διπλασιάζει την ενέργεια που δέχεται το ηλιακό πάρκο ενέργειας που επιπλέει, χτυπώντας τα κάτοπτρα στην πλάτη, και αυτό συμβαίνει στην καρδιά των Ελβετικών Άλπεων.
Το έργο μπορεί να υπερηφανεύεται όχι μόνο γιατί προσφέρει μερικά καταπληκτικά πλάνα λόγω του μεγάλου υψόμετρου στο οποίο βρίσκεται, αλλά γιατί κέρδισε επίσης το βραβείο “Swiss Watt d’Or”, σαν η καλύτερη καινοτομία ανανεώσιμης ενέργειας του 2020.
Το νέο εργοστάσιο ενέργειας” βρίσκεται στη Lac des Toules στο Valais, της Ελβετίας, σε υψόμετρο 1,800 μέτρων πάνω από την επιφάνειας της θάλασσας.
Αυτή η λίμνη ήδη χρησιμοποιείται σαν πηγή ενέργειας υδροηλεκτρικού σταθμού αλλά πλέον θα χρησιμεύει και για την συλλογή επιπλέον ηλιακής ενέργειας. Ψηλά στα βουνά της Ελβετίας, η ατμόσφαιρα είναι πιο αραιή, η ηλιακή ακτινοβολία πολύ πιο δυνατή, και τον χειμώνα το χιόνι μπορεί να αντανακλά το φως του ήλιου προς τα κάτοπτρα.
Η Romande Energie είναι η εταιρεία πίσω απο το έργο. Σύμφωνα με τους κατασκευαστές, οι μοναδικές αλπικές συνθήκες είναι αυτές που επιτρέπουν στα ηλιακά κάτοπτρα να αποδίδουν τόσο αποτελεσματικά. Μπορούν να συλλέξουν 50 τοις εκατό περισσότερη ενέργεια από ότι τα ίδια επιπλέοντα κάτοπτρα, σε χαμηλότερο επίπεδο.
“Το πιλοτικό αυτό πρόγραμμα έχει λίγο-πολύ 800 μεγαβάτ-ώρες παραγωγής κάθε χρόνο, που αντιστοιχεί σε ανάγκες 225 οικιών” λέει ο υπεύθυνος έργου Guillaume Fuchs στο Euronews Living. Το πάρκο έχει κατασκευαστεί επάνω σε 36 πλωτές πλατφόρμες, περιλαμβάνοντας περισσότερα από 2,000 τετραγωνικά μέτρα ηλιακών κατόπτρων.
Είναι τα υψηλού υψομέτρου επιπλέοντα ηλιακά πάρκα το μέλλον?
Είναι σίγουρο πως έχουν προοπτική. Πρωτίστως όμως το πιλοτικό έργο θα πρέπει να αποδείξει την αποτελεσματικότητα του για μια δοκιμαστική περίοδο δύο ετών. Η ανάπτυξη και η εφαρμογή μαζί απαιτούν κόστος πάνω από €2.2 εκατομμύρια. Συνολικά, η προσπάθεια αυτή, προκειμένου να μεταφερθούν οι πλωτές φορτηγίδες και τα κάτοπτρα και να γίνει η τελική εγκατάσταση τους, χρειάστηκε έξι χρόνια και δέκα μήνες σε Αλπικές συνθήκες .
Οι δύο Ελβετικές εταιρείες που απασχολήθηκαν, η Romande Energie and η ABB Schweiz, τελείωσαν τις εργασίες τον Δεκέμβριο του 2019.
“Το πλάνο μας είναι να επεκτείνουμε το συγκεκριμένο έργο στη Λίμνη της Τουλ, αλλά επίσης και να πραγματοποιήσουμε το δεύτερο έργο της ίδιας τεχνολογίας σε μια δεύτερη λίμνη ” λέει ο Fuchs.
Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.
Κατηγορίες
- Partnerships (1)
- Podcast (1)
- Yachts (3)
- Ανακοινώσεις (4)
- Ανακύκλωση (1)
- Αυτόνομα σκάφη (4)
- Δελτία Τύπου (4)
- Διαγωνισμοί (8)
- Εκθέσεις (2)
- Εναλλακτικά καύσιμα (7)
- Ενέργεια & Περιβάλλον (4)
- Ένοπλες Δυνάμεις (2)
- Επιστήμη (2)
- Επιχειρήσεις (2)
- Έρευνα (4)
- Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (3)
- Ηλεκτρικά & Υβριδικά πλοία (8)
- Ηλεκτρικά φέρρυ (15)
- Ηλιακά Σκάφη (2)
- Ιστορικές Αναφορές (3)
- Κλιματική αλλαγή (8)
- Κυβερνητικά νέα (3)
- Κυψέλες υδρογόνου (8)
- Λιμένες (1)
- Μαζικές μεταφορές (9)
- Μετατροπές (2)
- Μεταφορές εμπορευματοκιβωτίων (3)
- Ομιλίες (2)
- Παρουσιάσεις (13)
- Προγράμματα (1)
- Σκάφη αναψυχής (2)
- Σκάφη εργασίας (1)
- Σταθμοί φόρτισης (5)
- Συμμετοχές (5)
- Συνεισφορές (1)
- Συστήματα πρόσδεσης (1)