O Οργανισμός Ηλεκτρικών Σκαφών Ελλάδας (Ο.Η.Σ.Ε.), είναι προϊόν μιας πρόσφατης πρωτοβουλίας που σκοπός της είναι η προώθηση στην Ελληνική κοινωνία της έννοιας και της αξίας της ηλεκτροκίνησης στη θάλασσα.
Ο Ο.Η.Σ.Ε. έλαβε σάρκα και οστά το καλοκαίρι του 2016 και έναυσμα για τη δημιουργία του, ήταν και παραμένει η υπάρχουσα αναχρονιστική Ελληνική νομοθεσία που δρα απαγορευτικά σε καινοτόμες και πρωτοποριακές τεχνολογικές σκέψεις και εφαρμογές, στον τομέα της θάλασσας, αλλά και σε πολλούς άλλους ακόμη.
Μας είναι αδύνατον να ταυτιστούμε με την ευρέως διαδεδομένη αντίληψη ότι η καθαρή ηλεκτρική ενέργεια δεν μπορεί να κινήσει ένα σκάφος ή ένα καράβι την ώρα που στο εξωτερικό, οι κολοσσοί της ναυπήγησης, έχουν αλλάξει ρότα και οδεύουν σε Νέους Κόσμους με σύμμαχο τους τις εναλλακτικές πηγές ενέργειας. Σκοπός μας λοιπόν είναι να επηρεάσουμε με οποιονδήποτε νόμιμο τρόπο μπορούμε, τη σκέψη της Ελληνικής πολιτείας και να προσπαθήσουμε να προσαρμόσουμε τη νομοθεσία που διέπει τα συστήματα θαλάσσιας πρόωσης, προς όφελος της καθαρής ενέργειας, της φύσης γενικότερα και της θάλασσας πιο ειδικά.
Δι’ αυτό το λόγο, ο Οργανισμός Ηλεκτρικών Σκαφών Ελλάδας, αποφάσισε πλέον των υπολοίπων ενεργειών του, να «ιδρύσει» στους κόλπους του, Επιστημονικό Συμβούλιο, το οποίο θα αποτελείται από τέσσερις (4) Ακαδημαϊκούς επιστήμονες, έναν (1) Αρχιτέκτονα Ναυπηγό Μηχανικό, έναν (1) Χημικό Μηχανικό, έναν (1) Μηχανικό Αεροσκαφών κι έναν (1) Ηλεκτρολόγο Μηχανικό, οι οποίοι θα συμβάλλουν, με την επιστημονική τους κατάρτιση, στην επιστημονική τεκμηρίωση των ιδεών του Οργανισμού και έτσι ίσως στην υιοθέτηση από πλευράς της πολιτείας, των εναλλακτικών μορφών ενέργειας ΚΑΙ ως βασικό τρόπο πρόωσης των θαλάσσιων μεταφορών.
Το Συμβούλιο αυτό, θα είναι δίχως αμοιβή και θα συνεδριάζει, είτε μετά από αίτημα της πλειοψηφίας των Μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού για την εξέταση κάποιου συγκεκριμένου επιστημονικού θέματος, είτε αυτοβούλως εφόσον το επιθυμούν τα Μέλη του, και θα αναφέρεται απ’ ευθείας και μόνο στον Πρόεδρο του Οργανισμού, και κανείς δεν θα έχει δικαίωμα παρέμβασης στις μελέτες ή τις αποφάσεις του.
Τα Μέλη του Επιστημονικού Συμβουλίου, δεν απαιτείται, αλλά μπορούν να είναι και Μέλη του Ο.Η.Σ.Ε., εφόσον τα ίδια το επιθυμούν.
Το Επιστημονικό Συμβούλιο του Οργανισμού Ηλεκτρικών Σκαφών Ελλάδας (EBA of Greece) βρίσκεται υπό σύσταση και μέχρι στιγμής αποτελείται από τους:
Πρώην πρύτανης Ε.Μ.Π., Καθηγητής Ε.Μ.Π. Τμήμα Χημικών Μηχανικών, Senior Visitor στο Department of Applied Mathematics & Theoretical Physics του Πανεπιστημίου Cambridge και Fellow του Selwyn College του Πανεπιστημίου Cambridge.Visiting Professor University of Surrey (2000-2011), μέλος της Βασιλικής Εταιρείας Τεχνών της Αγγλίας, FRSA. Επισκέπτης Καθηγητής Πανεπιστημίου Τέξας Α&Μ στο Κατάρ.
Είναι παντρεμένος με την Χριστίνα Κρούσσα και πατέρας τριών παιδιών. Διπλωματούχος Χημικός – Μηχανικός, Ε.Μ.Π., 1967. Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στη Διοίκηση των Επιχειρήσεων του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, 1969. Δίπλωμα του Imperial College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου (DIC) το 1974. Διδακτορικό Δίπλωμα (Ph.D) Μηχανικής, Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (Imperial College), 1974. Επιστημονικός Συνεργάτης, Imperial College, Λονδίνο, Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών, 1973-75. Τεχνικός Διευθυντής, CHAM Ltd., Λονδίνο 1975-81. Καθηγητής και Διευθυντής Τμήματος Μαθηματικών και Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, Πανεπιστήμιο του Greenwich, Λονδίνο, 1981-86. Καθηγητής Ε.Μ.Π., 1985 – . Πρόεδρος Τμήματος Χημικών Μηχανικών Ε.Μ.Π., 1990-1994 και 2006-2010. Πρύτανης Ε.Μ.Π, 1991-1997. Τεχνικός Σύμβουλος Ερευνητικών Κέντρων NASA, ΗΠΑ, Εθνικών Κέντρων Ερευνών Αγγλίας, Ιαπωνίας, Γερμανίας, Σουηδίας, Αυστραλίας, HΠΑ και πολλών άλλων. Επισκέπτης Καθηγητής Imperial College, Λονδίνο, 1983-86. Κριτής πολλών διεθνών επιστημονικών περιοδικών. Συνεκδότης του διεθνούς επιστημονικού περιοδικού Applied Mathematical Modelling, από το 1984 έως σήμερα. Εκδότης 2 αγγλόφωνων βιβλίων. Συγγραφεύς 4 βιβλίων και άνω των 700 επιστημονικών δημοσιεύσεων.
Συγγραφεύς δεκάδων εισηγήσεων σε διεθνή Επιστημονικά Συνέδρια. Κύρια επιστημονικά ενδιαφέροντα: διδασκαλία και έρευνα Υπολογιστικής Ρευστοδυναμικής, Μεταφοράς Θερμότητας και Μάζας, μαθηματικής μοντελοποίησης ενεργειακών και περιβαλλοντολογικών προβλημάτων.
Τιμήθηκε: με 5 κρατικές υποτροφίες, 1963-67, τα βραβεία ΕΜΠ Θωμαΐδειον και (δύο φορές) Χρυσοβέργειον δι’ εξαίρετον επίδοση και ήθος, 1965-67, το βραβείο Πετζετάκι, 1967, το διεθνές βραβείο της ΝΑSΑ για ανάπτυξη πρωτοποριακής τεχνολογίας με επωφελείς συνέπειες για την ανθρωπότητα, Συμβούλιο Εφευρέσεων NASA 1980, το Εμπειρίκειο βραβείο, 1994, και πολλά άλλα. Μέλος του Τεχνικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος, 1967, Fellow των Ινστιτούτων Χημικών Μηχανικών της Αγγλίας και ΗΠΑ, ορκωτός μηχανικός Αγγλίας (C. Eng). Επίτιμος διδάκτωρ Πανεπιστημίου Σόφιας (Doctor Honoris Causa). Επίτιμο Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Βιογραφικού Ινστιτούτου των ΗΠΑ. Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Αθηναίων, 1995 -1999. Το βιογραφικό του εμφανίζεται από το 1983 στα περισσότερα διεθνή «Who is Who». Εξελέγη «Διεθνής Προσωπικότης» των ετών, 1994, 1995, 1996 από τα Βιογραφικά Ινστιτούτα ΗΠΑ και Αγγλίας. Είναι ισόβιο μέλος του International Biographical Association (LFIBA), των Η.Π.Α. Είναι μέλος της Ακαδημίας Επιστημών της Νέας Υόρκης. Τέλος εξελέγη Fellow της Βασιλικής Εταιρείας Τεχνών, UK (FRSA), το 2006. Η θέση αυτή του μέλους της Βασιλικής Εταιρείας Τεχνών είναι άκρως τιμητική καθώς αντιστοιχεί σε θέση Ακαδημαϊκού της Μεγάλης Βρετανίας. Από τον Ιανουάριο 2016 Επισκέπτης Καθηγητής του Πανεπιστημίου του Τέξας Α&Μ στο παράρτημά του στο Κατάρ.
Ένα μικρό δείγμα των επιστημονικών και επαγγελματικών επιδόσεών του δίνεται σε συντομία παρακάτω.
Ξεκίνησε την πρώτη ολοκληρωμένη μελέτη για την αναβάθμιση του Ελαιώνα και οδήγησε στην τροποποίηση του Νόμου 84/84.
Συνέβαλε στην ελάττωση του “Νέφους στην Αθήνα” (ΑΘΗΝΑ SOS ’94, ΥΠΕΧΩΔΕ). Με μελέτες του θεράπευσε πολλά περιβαλλοντικά προβλήματα που προκαλεί η βιομηχανία (π.χ. Οσμές από την Interchem Αυλίδας Ευβοίας, ρύπανση ατμόσφαιρας και θάλασσας από τη βιομηχανία ξυλείας Shelmann, Δήμος Ληλαντίων, αριστοποίηση εγκαταστάσεων διυλιστηρίου Petrola Ελευσίνας, καύση RDF από την τσιμεντοβιομηχανία Ηρακλής και πολλά άλλα).
Συμπαραστάθηκε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση απανταχού της χώρας, στη διεκδίκησή της για καλύτερη ποιότητα ζωής και πράσινη ανάπτυξη (π.χ. χωροθέτηση ΔΕΗ στη Λέσβο και ενίσχυση της προσφυγής στο ΣτΕ της Τοπικής αυτοδιοίκησης Μανταμάδου, ακύρωση κινέζικου διαμετακομιστικού κέντρου στο Τυμπάκι Κρήτης επί Υπουργίας Κεφαλογιάννη, κ.α.).
Δημιούργησε Κέντρο Επιχειρησιακής Ετοιμότητας για μεγάλα Βιομηχανικά Ατυχήματα (με ηλεκτρονικούς υπολογιστές που λειτουργεί στη Νομαρχία Δυτικής Αττικής, στην Πυροσβεστική και στην Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας και εκπόνησε τις μελέτες των ΣΑΤΑΜΕ (Σχέδια για μεγάλα βιομηχανικά ατυχήματα).
Εκπόνησε μελέτες Seveso για τα υπουργεία Ανάπτυξης, ΠΕΧΩΔΕ και Απασχόλησης και οργάνωσε εκπαίδευση των Επιθεωρητών Ασφάλειας. Πέτυχε τη συναίνεση της Βιομηχανίας στην εκπόνηση Σχεδίων Ασφάλειας με καθορισμένους όρους.
Ανέπτυξε το επιχειρησιακό σχέδιο FIREMENTOR (παγκοσμίως πρωτότυπο) για τη διαχείριση πυρκαγιών δασών και το εφαρμόζει πιλοτικά στην Πεντέλη. Γι’αυτό το σχέδιο που χρηματοδοτήθηκε από τα προγράμματα ανταγωνιστικότητας ενδιαφέρθηκαν η Πολιτεία της Καλιφόρνια και η Αυστραλία.
Συμμετείχε, είτε ως συντονιστής είτε ως μέλος, σε πολλά ευρωπαϊκά προγράμματα με θέματα όπως περιβάλλον, εξοικονόμιση ενέργειας, ασφάλεια πτήσεων, βελτιστοποίηση αναπτυξιακών διαδικασιών, κ.α.
Ασχολείται με την πράσινη ανάπτυξη στη μορφή των εναλλακτικών μορφών ενέργειας, όπου δημιούργησε υπολογιστικό σύστημα για την αριστοποίηση της μικτής χρήσης ανεμογεννητριών, φωτοβολταϊκών και κελιών καυσίμων.
Τέλος μεγάλη είναι η επαγγελματική ενασχόλησή του με τα θέματα Παιδείας όπου έχει προωθήσει μέσω του τύπου και των άλλων ΜΜΕ σαφείς προτάσεις για όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, την αξιολόγηση, σύγχρονες μεθόδους διδασκαλίας, τις εισαγωγικές εξετάσεις, τη δια βίου εκπαίδευση κ.τ.λ.
Εξελέγη Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων το 1994-98 .
Είναι γνωστή η κοινωνική, πολιτική και πολιτιστική δραστηριότητα του υποψηφίου.
Ανέλαβε το Πολυτεχνείο το 1991 σε περίοδο παρακμής ως Πρύτανης και το ανέδειξε όχι μόνο σε σοβαρό Εκπαιδευτικό-Ερευνητικό Τεχνολογικό Ίδρυμα αλλά και σε Κέντρο Πολιτισμού, διοργανώνοντας δεκάδες πολιτιστικές εκδηλώσεις με συμμετοχή του πνευματικού και πολιτικού κόσμου της χώρας.
Δημιούργησε τους θεσμούς της δια βίου εκπαίδευσης, των εργαστηρίων παροχής υπηρεσιών, θεμελίωσε τα μεταπτυχιακά προγράμματα, εισήγαγε ανθρωπιστικά μαθήματα κ.λ.π.
Πρωτοστάτησε στη δημιουργία του Τεχνολικού-Πολιτιστικού Πάρκου Λαυρίου για την προώθηση της Πρωτότυπης Τεχνολογίας καθώς για τη διατήρηση της Βιομηχανικής Παράδοσης και συνέβαλε έτσι στην άμβλυνση της ανεργίας που
μάστιζε στις αρχές της δεκαετίας του ’90 το Λαύριο.
Συνέβαλε στην προσπάθεια δημιουργίας του Πανεπιστημίου του Μεγάλου Αλεξάνδρου στο Ελληνικό Σχολείο του Chatby στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου και πραγματοποίησε πολιτιστικά δρώμενα εκεί μαζί με την εκεί Ελληνική Κοινότητα.
Συνέλαβε την ιδέα και υπήρξε επί σειρά ετών διοργανωτής της “Συνάντησης των Αθηνών” (The Athens Summit) και προσκάλεσε διεθνούς ακτινοβολίας προσωπικότητες όπως τον Γκορμπατσώφ, τον Σιμόν Πέρεζ, Υπουργούς Παιδείας των Ευρωπαϊκών χωρών, τον Πήτερ Ουστίνωφ, τον τότε Πρόεδρο της Κύπρου Βασιλείου, κ.α.
Τις συναντήσεις αυτές παρακολούθησε σύσσωμος ο πολιτικός και πνευματικός κόσμος της χώρας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, και πλήθος κόσμου.
Υπήρξε ο εκδότης του βιβλίου για τη Μακεδονία “On the Scientific Truth about Macedonia” στα Αγγλικά, το οποίο διανεμήθη μέσω του Υπουργείου Εξωτερικών σε όλα τα Πανεπιστήμια του κόσμου.
Υπήρξε ομιλητής, κατόπιν προσκλήσεων στον απόδημο Ελληνισμό της Νέας Υόρκης και της Αυστραλίας καθώς και σε πλείστα όσα επαρχιακά πολιτιστικά κέντρα στην Ελλάδα.
Είναι πρόεδρος του Ιδρύματος Κοινωνικών και Πολιτικών Μελετών “Σταύρος Καλλέργης” της “Έκκλησης της Ακρόπολης” για την Ειρήνη, το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό και υπήρξε πρόεδρος του Ιδρύματος ιστορικών μελετών “Ιωάννης Καποδίστριας” και μέλος του Δ.Σ. του Ωδείου Αθηνών.
Μέσω της εκπομπής του στο κανάλι SEVEN (που διήρκεσε πάνω από τρία χρόνια) “Φάκελος Παιδεία” προώθησε στο ευρύ κοινό την ιδεολογία της Παιδείας και του Πολιτισμού. Από την εκπομπή αυτή πέρασαν οι τότε Υπουργοί, Υφυπουργοί, Γραμματείς κ.λπ. Παιδείας και δημιουργήθηκε πολύ γόνιμος κοινωνικός προβληματισμός.
Τέλος μέσω της εκπομπής του στην ΕΤ3 “Ανθρώπων Έργα” προωθήθηκαν στην κοινωνία τα Τεχνολογικά Ερευνητικά επιτεύγματα της σύγχρονης εποχής μας.
Τακτικός Καθηγητής στο τμήμα Μηχανικών Τεχνολογίας Αεροσκαφών του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας. Δίπλωμα Μηχανολόγου Μηχανικού με εξειδίκευση στον ενεργειακό τομέα.
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
- 1982: Δίπλωμα Μηχανολόγου Μηχανικού της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστήμιου Πάτρας. Εξειδίκευση στον ενεργειακό τομέα.
- 1993: Διδακτορικό Δίπλωμα Μηχανολόγου Μηχανικού της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστήμιου Πάτρας. Έρευνα στην περιοχή της θερμικής συμπεριφοράς σε πυρηνικούς αντιδραστήρες ισχύος μετά από ατύχημα απώλειας ψυκτικού.
- 1995: Δίπλωμα Παιδαγωγικών Σπουδών της ΠΑΤΕΣ/ΣΕΛΕΤΕ.
ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ
- Μεταπτυχιακός υπότροφος (PhD fellow) της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) (1985-1989) για την εκπόνηση διδακτορικής διατριβής στην περιοχή της θερμικής συμπεριφοράς πυρηνικών αντιδραστήρων νερού μετά από ατύχημα απώλειας ψυκτικού. Στις εξετάσεις για την χορήγηση της υποτροφίας κατετάγη πρώτος μεταξύ 13 υποψηφίων. Η σχετική ερευνητική εργασία διεξήχθη εξ ολοκλήρου στον πειραματικό αντιδραστήρα του τότε Κέντρου Πυρηνικών Ερευνών (ΚΠΕ) “Δημόκριτος”. Τα αποτελέσματα της έρευνας απέκτησαν ιδιαίτερο βάρος και διεθνώς, επειδή συνέπεσαν χρονικά και με το ατύχημα στο Τσερνόμπιλ αλλά και με τα προβλήματα που αντιμετώπιζε ο σταθμός στο Κοζλοντούι.
- Μεταδιδακτορικός υπότροφος (Post Doc) του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών “Δημόκριτος” [ΕΚΕΦΕ “Δ”] (1998-2000) με αντικείμενο την “Ανάλυση θερμικής και δυναμικής συμπεριφοράς συστημάτων εκμετάλλευσης ηλιακής ενέργειας” με έμφαση στη μελέτη και βελτιστοποίηση των παραμέτρων λειτουργίας τους. Η έρευνα επικεντρώθηκε στα υλικά αλλαγής φάσης (PCMs).
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ & ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ
- 1982-1983: Επιστημονικός συνεργάτης στο εργαστήριο πυρηνικής τεχνολογίας του γενικού τμήματος της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστήμιου Πάτρας.
- 1983-1985: Μεταπτυχιακός υπότροφος της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ).
- 1985-1990: Μεταπτυχιακός υπότροφος του Ινστιτούτου Πυρηνικής Τεχνολογίας και Ακτινοπροστασίας (ΙΠΤΑ) του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών (ΕΚΕΦΕ) “Δημόκριτος”, με σκοπό την εκπόνηση διδακτορικής διατριβής.
- 1990-1991: Εκπλήρωση στρατιωτικών υποχρεώσεων.
- 1991-2000: Εξωτερικός συνεργάτης στον τομέα μεταφοράς μάζας και ενέργειας του ΙΠΤΑ του ΕΚΕΦΕ «Δ».
- 1996-2000: Έκτακτος καθηγητής με πλήρη προσόντα στο Τμήμα Μηχανολογίας του ΤΕΙ Χαλκίδος (στο μάθημα Θερμοδυναμικής).
- 1998-1999: Έκτακτος καθηγητής με πλήρη προσόντα στη σχολή Ικάρων (Τμήμα Ιπταμένων) στο μάθημα Θερμοδυναμικής.
- 2000-2002: Αναπληρωτής καθηγητής σε τακτική θέση στο στο Τμήμα Μηχανολογίας του ΤΕΙ Χαλκίδος (στα μαθήματα Θερμοδυναμικής και Μετάδοσης Θερμότητας).
- 2002-2005: Αντιπρόεδρος του ΤΕΙ Χαλκίδας και Πρόεδρος της Επιτροπής Ερευνών.
- 2004- :Αναπληρωτής καθηγητής σε τακτική θέση στο Τμήμα Τεχνολογίας Αεροσκαφών (μετάταξη απ το Τμήμα Μηχανολογίας) του ΤΕΙ Χαλκίδος (στα μαθήματα: Θερμοδυναμική, Εμβολοφόροι Κινητήρες και Στροβιλοκινητήρες).
- 2005-2009: Προϊστάμενος Τμήματος Τεχνολογίας Αεροσκαφών ΤΕΙ Χαλκίδας.
- 2008-2013: Πρόεδρος ΤΕΙ Χαλκίδας.
- 2013- Τακτικός καθηγητής στο τμήμα Μηχανικών Τεχνολογίας Αεροσκαφών του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας.
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ – ΜΕΛΟΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ
- Μέλος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας από το 1982 (AM 39052).
- Μέλος του Πανελλήνιου Συλλόγου Μηχανολόγων Ηλεκτρολόγων από το 1982.
- Μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Πυρηνικών Επιστημόνων από το 1984.
ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ
α) Ελληνικά
- Ιανουάριος 1994 – Ιούλιος 1994: Ανάλυση της επικινδυνότητας του εργοστασίου λιπασμάτων της Νέας Καρβάλης. Χρηματοδότηση απ’ το ίδιο το εργοστάσιο. Έγιναν υπολογισμοί διασποράς, ύστερα από υποθετική διφασική διαρροή αμμωνίας πάνω σε ανώμαλο έδαφος.
- Φεβρουάριος 1996 – Μάρτιος 1999: Πρόγραμμα ενίσχυσης των εργαστηρίων παροχής υπηρεσιών. Χρηματοδότηση απ’ τη ΓΓΕΤ. Πέρα απ΄την συμμετοχή του στην σύνταξη της αρχικής πρότασης καθώς και των εξαμηνιαίων δελτίων παρακολούθησης του έργου, είχε αναλάβει τον συντονισμό των διαδικασιών διαπίστευσης του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικών Ερευνών, που ξεκίνησε την Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 1998 (Ανάδοχος η εταιρεία συμβούλων Q-Plan).
- Οκτώβριος 1996 – Απρίλιος 1997: Πρόγραμμα ΚΑ894 σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κρήτης: Ατμοσφαιρική ρύπανση από ειδικούς ρύπους στην περιοχή των διυλιστηρίων της Motor Oil. Χρηματοδότηση απ’ το ΥΠΕΧΩΔΕ.
- Φεβρουάριος 1998 – Φεβρουάριος 1999: Πρόγραμμα ΚΑ817 σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κρήτης: F-ETHERS: ATMOSPHERIC PROCESS OF PARTIALLY FLUORINATED ETHERS. Χρηματοδότηση απ’ το ΥΠΕΧΩΔΕ.
β) Ευρωπαϊκά (Χρηματοδότηση απ’την EU)
- Νοέμβριος 1991 – Δεκέμβριος 1993: Project FLADIS “Two phase flashing releases”. Contracts: STEP CT91.0125 (DTEE)- EV5V-CT94. Αφορούσε την μοντελοποίηση διφασικών εκλύσεων στην ατμόσφαιρα παρουσία και εμποδίων. Υπεύθυνος παρακολούθησης του έργου. Συνέγραψε το Final.
- Ιούλιος 1994 – Σεπτέμβρης: Project EMU “Evaluation of Modelling Uncertainties”. Contract EV5V-CT94-0531. Μελέτη της θερμικής και ροϊκής συμπεριφοράς αέριων εκλύσεων παρουσία κτιρίων. Οι αέριες εκλύσεις (μονο – ή και – διφασικές) αφορούσαν αέρια ελαφρύτερα του αέρα, βαρύτερα του αέρα η και ίδιας πυκνότητας με τον αέρα.
- Ιούλιος 1996 – Δεκέμβριος: Project ERLAP (Work Area -4 Modelling /U02) “Wind Flow and Air Pollution Patterns in Street Canyons”. Contract 11796-96-04 F1ED ISP GR. Αφορούσε την μελέτη του πεδίου ταχυτήτων του ανέμου γύρω από έναν κεντρικό δρόμο της πόλης της Μπολόνια.
- Ιανουάριος 1997-Ιούλιος 1997: Project SMEDIS ” Scientific model evaluation of dense gas dispersion”. Contract ENV4-CT96-0245. Αφορούσε μοντελοποίηση διασποράς βαρέων αερίων, υπό διαφορετικά σενάρια εκλύσεων.
- Ιούλιος 1998-Δεκέμβριος1999: ProgrammeTHERMIE. Project IN 196/94 HE [Direct Dryer of Agricultural Products of The Static Tray Type with LPG (Propane) Fuel]. Το πρόγραμμα αυτό αφορούσε την μελέτη, κατασκευή και εγκατάσταση τριών ξηραντηρίων για ξήρανση αγροτικών προϊόντων. Ο ρόλος του σ’ αυτό το πρόγραμμα ήταν συντονιστικός (Project Manager).
γ) Διεθνή (Χρηματοδότηση από την Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, ΙΑΕΑ).
- “Thermal Hydraulic Analysis of Nuclear Research Reactors”. Project 4303/RB. Μελέτη της θερμουδραυλικής συμπεριφοράς ερευνητικών πυρηνικών αντιδραστήρων, μετά από ατύχημα απώλειας ψυκτικού.
- Ioύνιος 1997- : Project LH2 ” Analysis of data from spilling experiments performed with liquid hydrogen “. Contract: 13130-97-08 T1ED ISP D. Το πρόγραμμα αυτό αφορούσε την μοντελοποίηση της διασποράς υγρού υδρογόνου παρουσία κτιρίων.
δ) Ιδρυματικά (Χρηματοδότηση απ’το Γ’ ΚΠΣ)
Επιστημονικός Υπεύθυνος στο Πρόγραμμα «Ενίσχυση και Εμπλουτισμός της Βιβλιοθήκης του ΤΕΙ Χαλκίδας» στα πλαίσια του ΕΠΕΑΕΚ (2001-2006)
ε) Άλλα
ERASMUS
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΕΡΓΟ
Το εκπαιδευτικό του έργο συνοψίζεται στα 4 χρόνια σαν έκτακτου συνεργάτη και 16 χρόνια σαν μόνιμου εκπαιδευτικού στο ΤΕΙ Χαλκίδος (συνολικά 20 έτη) αλλά και στον 1 χρόνο σαν έκτακτου συνεργάτη στη Σχολή Ικάρων. Στα πλαίσια του εκπαιδευτικού του έργου πέρα απ΄την δημιουργία σημειώσεων, μεταφράσεων, ασκήσεων, εκπαιδευτικού λογισμικού και οργάνωσης εργαστηριακών ασκήσεων επέβλεψε και πλήθος πτυχιακών εργασιών, μερικές απ’τις οποίες εξελίχθηκαν σε Master και μερικές εκ των οποίων παρήγαγαν και δημοσιεύσιμο υλικό.
Πιο αναλυτικά:
στο ΕΚΕΦΕ “ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ”
- Ως μεταπτυχιακός υπότροφος στο Ινστιτούτο Πυρηνικής Τεχνολογίας και Ακτινοπροστασίας (ΙΠΤΑ) του Εθνικού Κέντρου Ερευνας Φυσικών Επιστημών (ΕΚΕΦΕ) «Δημόκριτος» επέβλεψε την εκπόνηση διπλωματικής εργασίας ενός σπουδαστή του Τμήματος Μηχανολόγων του Πανεπιστήμιου Πάτρας. (Οκτώβρης 1988). Η εργασία αφορούσε την περιγραφή των σύνθετων θερμικών και ροϊκών φαινομένων που παρατηρούνται κατά την διάρκεια ατυχημάτων απώλειας ψυκτικού (LOCA) και την φάση επανάψυξης σε τέτοιου είδους αντιδραστήρες.
- Επίσης ως εξωτερικός συνεργάτης στο ΙΠΤΑ (Τομέας Μεταφοράς Μάζας και Ενέργειας) συμμετείχε ως εξεταστής στο μάθημα μετάδοσης θερμότητας και στις δύο εξεταστικές περιόδους για την επιλογή των υποψηφίων διδακτόρων του ΙΠΤΑ (για το έτος 1994).
- Ως μεταδιδακτορικός υπότροφος του ΕΚΕΦΕ “Δ” επέβλεψε μία μεταπτυχιακή υπότροφο του ΙΠΤΑ στην εκπόνηση της διδακτορικής της διατριβής. Η διατριβή αυτή αφορούσε την πειραματική και θεωρητική μελέτη (μοντελοποίηση) της αποθήκευσης ενέργειας σε υλικά μέσω αλλαγής φάσης.
στη ΣΧΟΛΗ ΙΚΑΡΩΝ
- Ως καθηγητής της Σχολής Ικάρων εκτός απ την διδασκαλία της Θερμοδυναμικής, επέβλεψε δύο πτυχιακές εργασίες.
στο ΤΕΙ ΧΑΛΚΙΔΑΣ
- Στο ΤΕΙ Χαλκίδος (νυν ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας) τόσο ως έκτακτος όσο και ως τακτικός εκπαιδευτικός (στα τμήματα Μηχανολογίας και Αεροσκαφών), εκτός από την διδασκαλία διαφόρων αντικειμένων (Θερμοδυναμική, Μετάδοση Θερμότητας, Εμβολοφόροι κινητήρες, Στροβιλοκινητήρες κ.λπ.) επέβλεψε σημαντικό αριθμό πτυχιακών εργασιών (πάνω από 100).
- Τουλάχιστον 20 σπουδαστές απ’ αυτούς που εκπόνησαν πτυχιακή εργασία μαζί του συνέχισαν (με συστάσεις του) για μεταπτυχιακές σπουδές στο εξωτερικό (master). Δύο εκπονούν διδακτορική διατριβή στην Αεροπορική τεχνολογία. Με όλους έχει συνεχή επαφή για την πρόοδό τους (μέσω email κυρίως αλλά και με τους καθηγητές τους). Για τους δύο σπουδαστές που εκπονούν διαδακτορική διατριβή έχει άμεση εμπλοκή στην επίβλεψή τους λόγω του αντικειμένου της αεροπορικής τεχνολογίας.
- Επίσης συμμετέχει στην τριμελή επιτροπή για την εκπόνηση διδακτορικής διατριβής ενός σπουδαστή των ΤΕΙ στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας.
ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΙΚΟ ΕΡΓΟ
Στα πλαίσια της συνεργασίας του με τον Εκδοτικό Όμιλο “ΙΩΝ”, έχει ολοκληρώσει την απόδοση στα Ελληνικά των εξής Αμερικάνικων βιβλίων:
1). “Thermodynamics” των William Z. Black και James G.Hartley του Georgia Institute of Technology και
2). “Principles of Heat Transfer” των Frank Kreith και Mark Bohn του University of Colorado.
με σκοπό αυτά να χρησιμοποιηθούν στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
ΣΥΝΕΔΡΙΑ-ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ
- 7-14 Απριλίου 1986: Συμμετοχή στο διεθνές συνέδριο European Nuclear Society 86 (ENS 86) στη Γενεύη. Το συνέδριο αυτό διοργανώθηκε από κοινού από την Αμερικανική και Ευρωπαϊκή Ένωση Πυρηνικών. Συμμετείχε ως μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Πυρηνικών Επιστημόνων.
- 18-25 Μαρτίου 1987: Παρακολούθηση στο ΕΤΗ στη Ζυρίχη του σεμινάριου: TWO PHASE FLOW INDUSTRIAL. Το σεμινάριο αυτό διοργανώνεται κάθε χρόνο από το εργαστήριο πυρηνικής τεχνολογίας του ΕΤΗ της Ζυρίχης.
- 7-14 Αυγούστου 1992: Παρουσίαση εργασίας στο συνέδριο: 1992 Summer National Meeting of AIChE, August 9-12, Minneapolis, USA.
- 19/1/1994: Παρουσίαση εργασίας στην ημερίδα του ΤΕΕ “Βιομηχανικά ατυχήματα μεγάλης έκτασης”. Η εργασία δημοσιεύθηκε στα Τεχνικά Χρονικά.
- Συμμετοχή με εργασία στο συνέδριο AIR-POLLUTION 96, 28-30 August 1996, Toulouse, France.
- Συμμετοχή με εργασία στο: 1994 International Symposium on Heat and Mass Transfer in Chemical Process Industry Accidents, Roma (IT), September 15-16, 1994.
- Συμμετοχή με εργασία στο συνέδριο: Air Pollution 95, 26-29 September, Porto Carras, Greece.
- Συμμετοχή με εργασία στο: 4th International Workshop on Real-Time Computing of the Environmental Consequences of an Accidental Release from Nuclear Installation. Aronsborg, 7-11 October 1996. Swidish Radiation Protection Institute, Commission of the European Communities, United States Department of Energy.
- Συμμετοχή με εργασία στην Air Pollution 97, 16-18 September, Bologna, Italy.
- Συμμετοχή με εργασία στην Air-Pollution 98, 28-30 September 1998, Genoa, Italy.
- Συμμετοχή με εργασία στην 6th National Conference on Renewable Energy Sources, Volos, Nov. 3 –5 , 1999.
- 27-29 Σεπτεμβρίου 2001. Συμμετοχή στην διημερίδα που διοργάνωσε το ΤΕΙ Πειραιά σε συνεργασία με την Πανεπιστημιακή Μονάδα Σύρου του Πανεπιστημίου του Αιγαίου και με τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Ερμουπόλεως στα πλαίσια του ΕΠΕΑΕΚ, με θέμα «Ακαδημαικές Βιβλιοθήκες- Ψηφιακές Πύλες Πληροφόρησης».
- Συμμετοχή στην “10th Panhellenic Academic Libraries Conference” Thessaloniki, Oct. 18, 2001.
- Συμμετοχή με εργασία στην 3rd International Conference On NDT of the Hellenic Society for NDT (HSNT), 15-17 October 2003, Chania, Crete-Greece.
- Συμμετοχή με εργασία στην 4th European Magnetic Sensor & Actuator Conference, Xenia-Helios Hotel, Lagonnissi, Athens, 3-5 July 2002.
- Συμμετοχή με εργασία στην International conference on Computational methods in sciences and engineering ICCMSE’03. Kastoria, Greece. September 12 – 16, 2003.
- Συμμετοχή με εργασία στην International Conference on Numerical Analysis and Applied Mathematics 2004 (ICNAAM 2004), Chalkis, Sept. 10-14 , 2004.
- Συμμετοχή με εργασία στο 1ο Εθνικό Συνέδριο Τεχνολογιών Υδρογόνου: Έρευνα – Ανάπτυξη – Εφαρμογές’, που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, από 30 Σεπτεμβρίου έως 2 Οκτωβρίου 2004.
- Συμμετοχή με εργασία στην EMAS 2005- 9th European Workshop on Modern Developments and Applications in Microbeam Analysis, Convitto della Calza, Florence (Italy), 22-26 May 2005.
- Συμμετοχή με εργασία στην 5th International Symposium on Polymer Surface Modification: Relevance to Adhesion, Novotel, Toronto Centre, Toronto, Canada, 20-22 June, 2005.
- Συμμετοχή (Financial Chairman) στην IWSSIP 2005, 12th International workshop on Systems, Signals and Image Processing, Technological and Educational Institute of Chalkida, Greece, 22-24 Sept. 2005.
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΕΡΓΟ
- Συμμετοχή σε όλες τις συνεδριάσεις των οργάνων των Τμημάτων Μηχανολογίας και Αεροσκαφών.
- Συμμετοχή στην επιτροπή αξιολόγησης των προσφορών για την προμήθεια λέβητα και καυστήρα του ΤΕΙ-Χαλκίδας
- Συμμετοχή στην επιτροπή για προκήρυξη τακτικού ανοικτού διαγωνισμού για την στεγανοποίηση των κτιρίων του ΤΕΙ.
- Συμμετοχή στην επιτροπή για προκήρυξη πρόχειρου μειοδοτικού διαγωνισμού για την συντήρηση της μονάδας επεξεργασίας λυμάτων του ΤΕΙ.
- Συμμετοχή στην επιτροπή για προκήρυξη πρόχειρου μειοδοτικού διαγωνισμού για την προμήθεια υλικών και εργασιών στο εργαστήριο Ατμολεβήτων-Ατμοστροβίλων.
- Συμμετοχή στην επιτροπή για την διαπίστωση της απόσυρσης του υπηρεσιακού αυτοκινήτου του ΤΕΙ-Χ.
- Συμμετοχή στις εκλογές ανάδειξης ομαδάρχη της κατασκευαστικής ομάδας μαθημάτων ως πρόεδρος της Εφορευτικής Επιτροπής.
- Συμμετοχή σε εισηγητικές επιτροπές και εκλεκτορικά σώματα για την εκλογή δύο καθηγητών του τμήματος Μηχανολογίας (Ενεργειακή συμπεριφορά κτιρίων με έμφαση σε ψύξη-κλιματισμό και Σχεδιασμός κατασκευών με έμφαση στις μελέτες κατασκευών με χρήση Η/Υ) και ενός καθηγητή του Γενικού Τμήματος (Εφαρμοσμένα Μαθηματικά).
- Εκλογή στη θέση του υπεύθυνου της ενεργειακής ομάδας μαθημάτων για την περίοδο 2001-2002.
- Υπεύθυνος Ιδρυματικού Εργου στα πλαίσια του ΕΠΕΑΕΚ για το διάστημα 2001-2006.
- Πρόεδρος της επιτροπής αξιολόγησης προσφορών για την προμήθεια 200 προσωπικών υπολογιστών (PC) για το ΤΕΙ Χαλκίδας.
- Αντιπρόεδρος του ΤΕΙ Χαλκίδας και Πρόεδρος της Επιτροπής Ερευνών
- Προϊστάμενος του Τμήματος Τεχνολογίας Αεροσκαφών και Αναπληρωτής Διευθυντής ΣΤΕΦ.
- Πρόεδρος ΤΕΙ Χαλκίδας
ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ
- Μετάδοση θερμότητας-θερμοδυναμική
- Υπολογιστική ρευστοδυναμική
- Θερμοϋδραυλική
- Ανάλυση θερμικών ενεργειακών συστημάτων
- Διφασικές ροές
- Αριθμητική ανάλυση
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ
Επιλέχθηκε μαζί με άλλους 15 ειδικούς σε θέματα υγρού υδρογόνου για επιστημονικό σχολιασμό (reviewer) του report : “Hydrogen as an Energy Carrier and its Production by Nuclear Power”. Το συγκεκριμένο report εκδόθηκε απ’την Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), περιέχει δε τμήματα εργασίας του όπως και αναφορά σε αυτήν.
ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ
ΑΔΗΜΟΣΙΕΥΤΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ
- C.STATHARAS. ” THERMAL BEHAVIOUR OF A VERTICAL COOLED PIPE IN POST-CHF LOW FLOW CONDITIONS AND APPLICATION IN THE SAFETY OF NUCLEAR POWER REACTORS ” PhD. Patras 1993.
- G.BARTZIS, J.C.STATHARAS AND A.MEGARITOU 1990. THEAP-2 CODE DEVELOPMENT. OPEN POOL RESEARCH REACTOR PARTIAL CORE UNCOVERY. SOME PRELIMINARY RESULTS. Demo report 90/9. Aghia Paraskevi, March 1990.
- GABILLARD, M., STATHARAS, J. and ΒΑRTZIS, J. (1993). “Intercomparison on heavy gas dispersion between the three dimensional models MERCURE and ADREA. Pressurized Flashing Release. Part I: Propane Release-Test EEC55 without obstacle.” Report GDF/DETN M.CERMAP 93I.593.
- GABILLARD, M., STATHARAS, J. and ΒΑRTZIS, J. (1994). “Intercomparison on heavy gas dispersion between the three dimensional models MERCURE and ADREA. Pressurized Flashing Release. Part II: Propane Release-Test EEC55 with obstacle.” Report GDF/DETN M.CERMAP-MGa/IGu-94I.203.
- G.Bartzis, M. Varvayanni, A. Venetsanos, N. Catsaros, C.Housiadas, G.Horsch, J.Statharas, G.T.Amanatidis, A. Megaritou, K.Konte: ” ADREA-I: A Three-Dimensional Finite Volume Transport Code for Mesoscale Atmospheric Transport (The Cartesian Version): Part I: The model description: February 1993, DEMO 93/2, pt.1.
- G.Bartzis, M. Varvayanni, A. Venetsanos, N. Catsaros, C.Housiadas, G.Horsch, J.Statharas, G.T.Amanatidis, A. Megaritou, K.Konte: ” ADREA-I: A Three-Dimensional Finite Volume Transport Code for Mesoscale Atmospheric Transport (The Cartesian Version): Part II: Code Structure and users manual: February 1993, DEMO 93/2, pt.2.
- Bartzis, J.G., Statharas, J.C., Andronopoulos, S., Catsaros, N., Wuertz, J., and Konte K. ” ADREA-HF: A Three-Dimensional Finite Volume Code for Vapour Cloud Dispersion in Complex Terrain (The Cartesian Version): CODE STRUCTURE AND USERS MANUAL, June 1994. Demo 94/14.
- C.STATHARAS AND J.G.BARTZIS 1994. RESEARCH ON THE DISPERSION OF TWO-PHASE FLASHING RELEASES (FLADIS). FLADIS FIELD TEST ANALYSIS. Contracts No: STEP CT91.0125 (DTEE) and EV5V-CT94. July 1994. Final Report.
- C.STATHARAS AND J.G.BARTZIS 1995. PROJECT EMU: CASE A, PHASE 1. Modelling Report prepared for Commission of the European Communities. Contract EV5V-CT94-0531. September 1995.
- C.STATHARAS AND J.G.BARTZIS 1995. PROJECT EMU: CASE A, PHASE 2. Modelling Report prepared for Commission of the European Communities. Contract EV5V-CT94-0531. September 1995.
- C.STATHARAS AND J.G.BARTZIS 1995. PROJECT EMU: STAGE B, PHASE 1. Modelling Report prepared for Commission of the European Communities. Contract EV5V-CT94-0531. October 1995.
- C.STATHARAS AND J.G.BARTZIS 1995. PROJECT EMU: STAGE B, PHASE 2. Modelling Report prepared for Commission of the European Communities. Contract EV5V-CT94-0531. December 1995.
- G.VENETSANOS, S.ANDRONOPOULOS, J.C.STATHARAS, J.G.BARTZIS:”EMU PROJECT CASE C1. ADREA-HF Modelling Report. CEC Contract No. EV5V-CT94-0531, July 1996.
- G.VENETSANOS, S.ANDRONOPOULOS, J.C.STATHARAS, J.G.BARTZIS:”EMU PROJECT CASE C2. ADREA-HF Modelling Report. CECContract No. EV5V-CT94-0531, July 1996.
- C.STATHARAS, J.G.BARTZIS, M.VARVAYANNI AND A.G.VENETSANOS 1998: “Wind Flow and Air Pollution Patterns in Street Canyons”. Contract No 11796-96-04 FIED TSP GR. Final Report. June 1998.
- C.Statharas, A.G.Venetsanos, J.G.Bartzis and J.Wurtz 1997: “BAM LH2 Experiments, ADREA-HF Modelling Report” . Contract 13130-97-08 T1ED ISP D. December 1997.
- Bartzis, J.G., M. Varvayanni, A.Venetsanos, N.Catsaros, C.Housiadas, G.M. Horsch, J Statharas 1999,T.Amanatidis, A.Megaritou, K.Konte, S.Andronopoulos and D.Vlachogiannis (1999). “ADREA-prog: A Three-dimensional finite volumes, mesoscale meteorological prognostic model., – Report RODOS (WG2)-TN (99)-02.
- Bartzis, J.G., M. Varvayanni, A.Venetsanos, N.Catsaros, C.Housiadas, G.M. Horsch, J Statharas 1999,T.Amanatidis, A.Megaritou, K.Konte, S.Andronopoulos and D.Vlachogiannis (1999). “ADREA-disp: A Eulerian model for atmospheric dispersion over complex terrain. Report RODOS (WG2)-TN (99)-04.
- Andronopoulos S., D.Vlachogiannis, J.G. Bartzis, A.Megaritou, K.Konte, M. Varvayanni, N.Catsaros, A.Venetsanos, C.Housiadas, G.M. Horsch, J Statharas 1999, G.T.Amanatidis (1999). “User’s manual for the RODOS version of the mesoscale meteorological diagnostic model ADREA-diag. Report RODOS (WG2)-TN (99)-07.
- Andronopoulos S., D.Vlachogiannis, J.G. Bartzis, A.Megaritou, K.Konte, M. Varvayanni, N.Catsaros, A.Venetsanos, C.Housiadas, G.M. Horsch, J Statharas 1999, G.T.Amanatidis (1999). “User’s manual for the RODOS version of the Eulerian model for atmospheric dispersion over complex terrain ADREA-disp. Report RODOS (WG2)-TN (99)-08.
- Ιωάννης Κ. Σταθαράς και Κυριάκος Η. Κουρούσης 2005. “Παρακολούθηση της Δομήςτων Αεροσκαφών και των Αεροκινητήρων: Ανασκόπηση, Εφαρμογή και Νέες Τεχνολογίες”. Παρουσιάστηκε σε ημερίδα στο ΤΕΙ Χαλκίδας, Δεκέμβριος 2005.
ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΣΥΝΕΔΡΙΑ
ΕΘΝΙΚΑ
- Zoudiari, J. Statharas, E. Mathioulakis, and V. Belessiotis 1999 : « Numerical Simulation of Heat Storage in Phase Change Materials (PCMs) ». Presented in 6th National Conference on Renewable Energy Sources, Volos, Nov. 3 –5 , 1999, ISSN 1108-3603, pp137.
- Α.Γ. Βενετσάνος, Ι.Γ. Μπάρτζης και Ι. Σταθαράς 2004: “Αξιολόγηση και Εφαρμογή του Υπολογιστικού Πακέτου ADREA-HF στην Εκτίμηση Ασφάλειας Εφαρμογών Υδρογόνου». Παρουσιάστηκε στο 1ο Εθνικό Συνέδριο Τεχνολογιών Υδρογόνου: Έρευνα – Ανάπτυξη – Εφ αρμογές’, που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, από 30 Σεπτεμβρίου έως 2 Οκτωβρίου 2004.
- Φώτης Ν. Κουμπουλής, Νικόλαος Δ. Κούβακας και Ιωάννης Κ. Σταθαράς, 2010. “Έλεγχος κινούμενης ρομποτικής διάταξης για εργασίες με περιορισμένη κίνηση”. 2 Πανελλήνιο Συνέδριο Ρομποτικής, Πάτρα 9-10 Δεκεμβρίου 2010.
ΕΥΡΩΠΑΙΚΑ
- Kechrakos and J.C.Statharas 2002: “Modeling of the field dependent giant magnetoresistance in magnetic granular films”. Presented in the 4th European Magnetic Sensor & Actuator Conference, Xenia-Helios Hotel, Lagonnissi, Athens, 3-5 July 2002.
- S.Valamontes and J.C.Statharas 2005: “Scanning X-ray microfluorescence in a SEM for the analysis of very thin overlayers”. Presented in EMAS 2005- 9th European Workshop on Modern Developments and Applications in Microbeam Analysis, Convitto della Calza, Florence (Italy), 22-26 May 2005.
ΔΙΕΘΝΗ
- G.VENETSANOS, J. WURTZ, J.G. BARTZIS, J.C. STATHARAS (1995): “Modelling the effects of obstacles on dense gas dispersion in shallow layer models”. Published in Air Pollution III, vol.1:Air Pollution Theory and Simulation, pp.141-153.Computational Mechanics Publications 1995. Southampton. ISBN: 1 85312 311 0.
- ANDRONOPOULOS, J.C. STATHARAS, P.DELIGIANNIS & J.G.BARTZIS 1996: “Evaluation of the predictions of the ADREA-HF code for dense gas dispersion with real scale ammonia release experiments” Published in AIR-POLLUTION IV: Monitoring, Simulation and Control, pp.81-88, Computational Mechanics Publications, ISBN:1-85312-4222.
- G.Bartzis, A.G.Venetsanos, M.Varvayanni, S.Andronopoulos, S.Davakis, J.C.Statharas, N.Catsaros, P.Deligiannis 1997: “Wind Flow and dispersion modelling over terrain of high complexity”. Presented in Air Pollution 97, 16-18 September, Bologna, Italy.
- G.Venetsanos, S.Andronopoulos, J.C.Statharas and J.G.Bartzis 1998 : “Local Scale Dispersion Model Evaluation Exercise”. Presented in AirPollution 98, 28-30 September 1998, Genoa, Italy.
- G.Pavlou, N.V.Vlachakis, M.G.Pavlou,V.N. Vlachakis , M.Kouskouti and J.C.Statharas 2003: “Fundamental solution of the cracked dissimilar elastic space”. Computational Methods In Sciences And Engineering; Vol. 01, Pages: 490 – 491, ISBN: 981-238-595-9. Also presented in the International conference on Computational methods in sciences and engineering ICCMSE’03. Kastoria, Greece. September 12 – 16, 2003.
- Krallis, N.G.Orfanoudakis and J.C.Statharas 2003: “Selection of the Optimum NDT Methods for Determination of Steam Boiler Remaining Life”. Presented in the 3rd International Conference On NDT of the Hellenic Society for NDT (HSNT), 15-17 October 2003, Chania, Crete-Greece.
- P.Hanias, J.C.Statharas, and K.Kouroumbas 2004: “Estimation of the Strange Attractor Invariants and the Use of Them in Forecasting the Nonequilibrium Thermodynamics Data from Liquid Spilling Experiments Performed with Hydrogen”. Presented in International Conference on Numerical Analysis and Applied Mathematics 2004 (ICNAAM 2004), Chalkis, Sept. 10-14 , 2004. ISBN 3-527-40563-1, pp.155-160.
- Kokkinis, I.Raptis, J.C.Statharas and E.S.Valamontes 2005: “Dissolution properties of ultrathin photoresist films with multiwavelenth interferometry”. Presented in 5th International Symposium on Polymer Surface Modification: Relevance to Adhesion, Novotel, Toronto Centre, Toronto, Canada, 20-22 June, 2005.
- Papakonstantinou, C. Belias, N. Vlachakis and I. Statharas, Evaluation of a Natural Ventilation Configuration at a Public Building, AIP Conf. Proc. 963, 1327 (2007), 25–30 September 2007, Corfu (Greece).
- Fatsis, J. Statharas, A. Panoutsopoulou & N. Vlachakis 2008, “LNG dispersion over the sea”. Air Pollution XVI, WIT Transactions on Ecology and the Environment, Vol.116, 2008 WIT Press, ISSN 1743-3541.
- Fatsis, J. Statharas, A. Panoutsopoulou & N. Vlachakis 2010, “A new class of exact solutions of the Navier–Stokes equations for swirling flows in porous and rotating pipes”. Advances in Fluid Mechanics VIII. WIT Transactions on Engineering Sciences, Vol.69, 2010. WIT Press, ISSN 1743-3533.
ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ
- C.STATHARAS, J.G.BARTZIS AND D.D.PAPAILIOU 1990. HEAT TRANSFER MODELING IN LOW FLOWS AND APPLICATION TO REFLOOD HEAT TRANSFER. Nuclear Technology, Vol.92, Nov.1990, pp.248-259.
- C. STATHARAS, J.G. BARTZIS, A. VENETSANOS AND J.WURTZ 1993. Prediction of Ammonia Releases Using ADREA-HF Code. Process Safety Progress (Vol.12, No.2), April 1993, pp.118-122.
- ANDRONOPOULOS, J.G.BARTZIS AND J.STATHARAS 1993. Three-Dimensional Modelling of Dense Gas Dispersion. Ercoftac Bulletin Vol.16, March 1993, pp.18-21.
- WUERTZ J., VENETSANOS A., NIJSING , BARTZIS J., ANDRONOPOULOS S., STATHARAS J.,(1994): “A dense vapour dispersion code package for application in the chemical and process industry”. Journal of Hazardous Materials vol.46, pp.273-284, 1996.
- Konstantinou, N.D.; Stubos, A.K.; Statharas, J.C.; Kanellopoulos, N. & Papaioannou, A.:”Enhanced Boiling Heat Transfer in Porous Layers With Application in Electronic Component Cooling. Journal of Enhanced Heat Transfer, Vol.4, 1997, pp.175-186.
- VARVAYANNI, N.CATSAROS, P.KONTE, J.STATHARAS, J.G.BARTZIS 1996: “Development and Interaction of thermally driven flows over Attiki peninsula under northerly background wind: A case study”. Atmospheric Environment, Vol.32, Is.12, pp.2291-2311, May 1998.
- Catsaros, C. Mita, P.Deligiannis, M.Varvayanni, J.C.Statharas, J.G.Bartzis 1997:”Accurate Overland Cascades Determination in Simulated Watersheds of Complex Topography”. Radiation Protection Dosimetry, vol.73, No.1-4, pp.163-166 (1997). Also ISBN 1 870965 49 3, CONF 9610287, EUR 17920.
- C. STATHARAS, A.G. VENETSANOS, J.G. BARTZIS, J. WURTZ and U.Schmidtchen 2000: “Analysis of data from spilling experiments performed with liquid hydrogen” . Journal of Hazardous Materials vol.A77, pp.57-75, 2000.
- S.Valamontes and J.C.Statharas 2005: “Scanning X-ray microfluorescence in a SEM for the analysis of very thin overlayers”. Nuclear Instruments and Methods in Physics Research Section B: Beam Interactions with Materials and Atoms , Volume 260, Issue 2, July 2007, Pages 628–632.
- S.Valamontes and J.C.Statharas 2005: “Comparison of back-foil SXRF and EPMA for the elemental characterization of thin coatings”. Vacuum, Vol.77, 2005, pp.371-376.
- S. Valamontes, J. C. Statharas and C. Nomicos. Sensitivity and Lateral Resolution of Sanning X-Ray Microfluorescence for the analysis of very thin overlayers. Acta Microscopica Vol 16 No1-2,(Supp.2)2007.